Bulharsko a jeho hlavné mesto Sofia, kláštory, víno a po stopách Baby Vangy

Destinácia: Bulharsko, Sofia
Kód zájazdu: 1356035
Cena od: 559 €
Príplatky od: 0 €
Poznávacie zájazdy

Výber termínu

18.05.2025 4 dni First Minute 559 € +0 € odlet: Bratislava letecká

Popis zájazdu

Popis a program zájazdu:
Objavte s nami srdce Bulharska - hlavné mesto Sofiu, vydajte sa po stopách jasnovidky Baby Vangy, ochutnajte skvelé víno v Melníku, užite si vychýrenú bulharskú kuchyňu a nevynecháte ani ohromujúci Rilský kláštor, ktorý patrí k najnavštevovanejším pamiatkam Bulharska.

Program: 
1.deň:
odlet v ranných hodinách. Prílet do hlavného mesta Bulharska – do Sofie, kde uvidíte veľkolepý chrám Alexandra Nevského, ktorý je 2. najväčší pravoslávny chrám na Balkáne. Bol postavený na pamiatku 200 000 ruských vojakov, ktorí padli pri oslobodzovaní Bulharska spod tureckej nadvlády v rokoch 1877/1878. Nazriete aj do chrámu Sv. Sofie, ktorý je z červenej tehly a údajne stojí za dnešným názvom mesta. Kedysi ho pútnici videli ako prvú vec, keď z diaľky prichádzali do mesta. Vraveli, že idú „do Sofie“, pričom mali na mysli mesto s chrámom sv. Sofie. V úplnom centre Sofie objavíte vykopávky pôvodného mesta Serdica a Chrám svätej Petky Samardžijskej, ktorý je najlepšie zachovanou pamiatkou z rímskeho obdobia dejín. Uvidíte ďalší zo symbolov - sochu sv.Sofie, ktorá ma na hlave korunu ( symbol moci ), v pravej ruke drží veniec ( symbol slávy) a v ľavej ruke lietajúcu sovu ( symbol múdrosti ). Uvidíte aj mešitu Banja Baši, ktorá je jediný moslimský svätostánok v Sofii. Svoj názov získala kvôli tomu, že bola v minulosti súčasťou kúpeľného komplexu. Prejdete aj k Ženskému bazáru. Jedná sa o tržnicu z roku 1878, ktorú pomenovali „ženská“ ako spomienku na časy, kedy počas tureckej nadvlády mohli ženy v Sofii nakúpiť len v tejto časti mesta a výhradne v piatok. Poprechádzate sa po hlavnej obchodnej ulici v centre Vitosha Boulevard, ktorá má plno obchodov, reštaurácií a barov. A viete o tom, že koncom 80. rokov vznikali v krajine prvé unikátne obchodíky, ktoré pre nedostatok financií boli umiestnené v pivniciach ? Volali sa „kleky“, zákazníci si museli kľaknúť, aby tovar mohli vidieť a kúpiť. Zhliadnete aj Národný palác kultúry, ktorý je príkladom komunistickej architektúry, má šesťuholníkový tvar a dodnes slúži svojmu účelu.

2.deň:
po raňajkách sa vydáte na miesto zvané Rupite, kde časť svojho života žila Baba Vanga ( 1911 -1996), bulharská nevidiaca veštica, ktorá podľa niektorých zdrojov predpovedala nielen rozpad Sovietskeho zväzu, Stalinovu smrť, ale aj teroristické útoky, ktoré sa odohrali 11. septembra, výbuch jadrovej elektrárne Černobyľ,... Potom ako sa dozviete o živote Baby Vangy budete pokračovať do Roženského kláštora. Obklopujú ho pieskovcové skaly a pohľad z neho naozaj stojí za to. Neskôr zamierite do mestečka Melník, ktorý sa vyznačuje jedinečnou architektúrou, kde nájdete veľa tradičných domov. Melník je preslávený perfektným vínom s úžasnou kvalitou, vonia po zrelých čerešniach, bylinkách a s nádychom tabaku. Víno je tak dobré, že bolo obľúbeným vínom Winstona Churchilla.

3.deň:
po raňajkách vás čaká jeden z najvýznamnejších a najnavštevovanejších pamiatok Bulharska – Rilský kláštor, ktorý je zaradený do zoznamu UNESCO. Uvidíte významné nástenné maľby, ktoré patria v Bulharsku k najcennejším. V kláštore sa dlhodobo zaoberali kníhtlačou a produkciou kníh. Prepisovali ich ručne a distribuovali šľachte. Z tohto obdobia sa zachovalo približne 900 rukopisov. V archíve sa nachádza 9000 kníh, ktoré pochádzajú zo začiatku vývoja kníhtlače. Po návšteve Rilského kláštora cesta do Sofie. Individuálny program, ubytovanie.

4.deň:
po raňajkách pokračovanie prehliadky Sofii. Neskôr individuálne voľno na nákup suvenírov, vychutnanie si atmosféry mesta a v popoludňajších hodinách odchod na letisko. Odlet zo Sofie.


Zmena programu vyhradená. Zájazd sa podrobuje letovému poriadku. 

Pokyny k zájazdu obdrží e-mailom každý objednávateľ zájazdu najmenej 7 dní pred odchodom na zájazd.

Cena zájazdu zahŕňa:
leteckú dopravu Viedeň - Sofia - Viedeň
letiskové a servisné poplatky
služby overeného sprievodcu počas celého zájazdu
prehliadka podľa programu
3 x hotelové ubytovanie v min. 3* hoteli
3 x raňajky
1 x príručnú batožinu do 5 kg ( 35 x 20 x 20 cm)
poistenie insolventnosti CK

V cene nie je zahrnuté:
cestovné poistenie A2 EXCLUSIVE - 4,50 € / deň
príplatok za jednolôžkovú izbu 40 € / osoba / noc
príručná batožina do 10 kg ( 55 x 40 x 20 cm) + priority boarding - 45 € / spiatočný let
v prípade záujmu možnosť zabezpečiť transfer Bratislava - Viedeň - Bratislava 40 € / osoba
pobytová taxa v hoteli cca 3 € / osoba/ noc (platí sa priamo v hoteli)
garantované sedenie vedľa seba v lietadle - 20 € / osoba
privátny transfer podľa programu cca 80-100 € / osoba ( záleží od počtu cestujúcich osôb - platba na mieste )

Cestovná kancelária nezodpovedá za presné ceny vstupov, lístkov..., nakoľko sa ceny počas roka menia a CK ich nedokáže ovplyvniť.

Sofia


Generované systémom ProfiTour