Bosna a Hercegovina, fascinujúci Balkán plný zážitkov

Destinácia: Bosna a Hercegovina
Kód zájazdu: 1356034
Cena od: 299 €
Príplatky od: 0 €
Poznávacie zájazdy

Výber termínu

11.06.2025 5 dní First Minute 299 € +0 € autobusová

Popis zájazdu

Popis a program zájazdu:
Navštívte jednu z top destinácií Balkánu – Bosnu a Hercegovinu, kde nájdete nádhernú prírodu, historické mestá, fascinujúcu zmes kultúr, vodopády a kúsok Orientu. Navštívite Sarajevo, ktoré niekoľkokrát zaplnilo titulky svetových novín, uvidíte prekrásne mesto Mostar s ikonickým mostom. Nebude chýbať magicky Blagaj s tajomnými dervišmi, užijete si relax pri mori v pôvabnom Neume, uvidíte vodopády Kravica s azúrovým jazerom a pútnické mesto Medžugorie. Zažite kúsok Balkánu s množstvom zážitkov práve v úžasnej Bosne a Hercegovine.

Program : 1.deň :
odchod autobusom zo Slovenska.
 
2.deň :
v ranných hodinách navštívite Sarajevo, hlavné mesto Bosny a Hercegoviny, ktoré je fascinujúcou zmesou kultúr a unikátnym miestom na Balkáne. Zážitkom je stará časť Baščaršija, ktorá je veľmi živá a plná bazárov, mešít, medeného riadu... práve tu si môžete vychutnať typickú kávu v džezve. Taktiež môžete navštíviť aj bývalý karavanseraj, kde bývali ubytovaní obchodníci (karavany). Fascinujúcim zážitkom v Sarajeve je  prechod z orientálnej časti mesta do tej modernej v rámci jednej ulice. Sarajevo je plné silných príbehov. Je to mesto, kde bol spáchaný atentát v r. 1914 na následníka rakúskeho trónu Františka Ferdinada d´Este a rozpútal 1. svetovú vojnu. V Sarajeve sa odohrala občianska vojna a bola tak hrozná, že si to nedokážeme ani predstaviť... Viete o tom, že Sarajevo bolo obliehané 1425 dní, viac ako Leningrad ? Ako to v Sarajeve ľudia počas obliehania prežili  a mnohí neprežili vám rozpovie niekoľko múzeí, ktoré sú veľmi dobre spracované. Obsahujú toľko výpovedí, spomienok, osobných vecí, fotografií a videí, že sme ich nemohli vynechať. Počas prechádzky Sarajevom nájdete na mnohých miestach „Sarajevské ruže“, sú to miesta, kde počas vojny dopadol granát a zabil človeka. Napriek všetkým hrôzam, ktoré si toto mesto zažilo, nič neubralo z jeho šarmu, je to jedno z najpozoruhodnejších metropol Európy, zmes východu a západu. Vo večerných hodinách odchod na ubytovanie.

3.deň :
po raňajkách zamierite do jedného z najkrajších miest Bosny a Hercegoviny – do Mostaru a práve tu sa nachádza najslávnejší most na Balkáne. Most, ktorý spojil dva svety a bol postavený na prianie sultána Sulejmana Nádherného. Bol symbolom tolerancie medzi náboženstvami a etnikami. Most, ktorý predstavoval staviteľský zázrak, prežil veľa vojen, až sa nakoniec zrútil v roku 1993 počas útoku chorvátskych jednotiek, čo bolo pre všetkých obyvateľov veľmi bolestné. Podarilo sa ho našťastie zrekonštruovať  a dnes je pamiatkou UNESCO. Architekti použili materiál z rovnakého lomu ako Osmani o 450 rokov skôr a dodržiavali aj pôvodné stavebné postupy. Prejdete sa historickým centrom mesta kamennými ulicami, ktoré sú plné orientálneho tovaru, ako sú koberce, nádoby, šperky, korenie,... Uvidíte mnohých remeselníkov priamo v akcii. Ďalšou zastávkou bude malebný Blagaji, kde nad smaragdovo zelenou riekou stojí duchovné centrum tajomných dervišov. Jedná sa o mimoriadne krásne fotogenické miesto a nemôžete ho pri návšteve Bosny a Hercegoviny vynechať.  Poslednou zastávkou budú vodopády Kravica s prekrásnym azúrovým jazerom, ktorých krása vás ohromí. Vodopády Kravica patria medzi najznámejšie v krajine a sú taktiež jedným z najkrajších miest Bosny a Hercegoviny.

4.deň :
po raňajkách vás čaká krátka prechádzka Medžugorím, kde sa údajne v roku 1981 zjavila Panna Mária šiestim mladým ľuďom. Medžugorie je významné pútnické miesto. V období vojny dostali dvaja vojenskí piloti príkaz Medžugorie zbombardovať. Prvý povedal, že keď letel, bola obloha úplne čistá a jasná, ale keď sa priblížil k cieľu, nebo zahalila hustá hmla a dokonca stratil orientáciu. Druhý pilot tvrdil, že toto posvätné miesto bombardoval, no bomby vybuchli v okolitých skalnatých vrchoch. Všetky okolité dediny zostali poškodené od bômb a granátov, ale Medžugorie zostalo neporušené. Neskôr budete pokračovať do prímorského letoviska Neum, ktoré lemujú pekné kamienkové pláže s krištáľovo čistou vodou. Celodenný relax s možnosťou kúpania sa v mori. Odchod na Slovensko vo večerných hodinách.

5.deň :
príchod autobusom na Slovensko.


Zmena programu vyhradená. 

Pokyny k zájazdu obdrží e-mailom každý objednávateľ zájazdu najmenej 7 dní pred odchodom na zájazd.

Cena zájazdu zahŕňa:
autobusovú dopravu
2 x ubytovanie v 3* hoteli

2 x raňajky

služby overeného sprievodcu

poistenie insolventnosti CK

V cene nie je zahrnuté:
obojsmerná miestenka 7 € / osoba ( môžete si vybrať presné miesto na sedenie v autobuse). Miestenky sa dodatočne zajednať nedajú. Prosíme v prípade záujmu si ich zaškrtnúť v objednávkovom formulári a do poznámky uviesť, kde by ste mali záujem sedieť ( napr. na strane šoféra, na strane sprievodcu, ktorý rad...) 
príplatok za jednolôžkovú izbu 45 € / osoba / deň
cestovné poistenie A2 EXCLUSIVE - 4,50 € / deň
prípadná pobytová taxa v hoteli cca 2 € / osoba / noc
nástupné miesta a príplatky: Nitra 9 € (garantovaný zvoz) Sereď 9 € (garantovaný zvoz) Trnava 9 € (garantovaný zvoz) Bratislava 0 € (garantovaný zvoz) Všetky nástupné miesta budú realizované
vstupné vodopády Kravica - 20 KM / dospelá osoba ( cca 10 EUR )
Blagaj Tekke - vstupné 6 KM / dospelá osoba ( cca 3 EUR )
múzeum vojny Sarajevo - 12 KM / dospelá osoba ( cca 6 EUR )

Cestovná kancelária nezodpovedá za presné ceny vstupov, lístkov..., nakoľko sa ceny počas roka menia a CK ich nedokáže ovplyvniť.

Generované systémom ProfiTour