Istanbul a Kappadokia za 6 dní

Destinácia: Turecko
Kód zájazdu: 1300265
Cena od: 958 €
Príplatky od: 400 €
Poznávacie zájazdy

Výber termínu

07.05.2025 6 dní First Minute 958 € +400 € odlet: Bratislava letecká
18.06.2025 6 dní First Minute 958 € +400 € odlet: Bratislava letecká
27.08.2025 6 dní First Minute 958 € +400 € odlet: Bratislava letecká
17.09.2025 6 dní First Minute 958 € +400 € odlet: Bratislava letecká

Popis zájazdu

Najprv navštívime  Kappadokiu v centrálnej časti Turecka, je to hornatá krajina so špecifickými skalnatými útvarmi.  Rozprávkovú Kappadokiu preslávili spomínané útvary, ktoré volajú aj rozprávkové komíny a podobne. No najznámejšia je vďaka teplovzdušným balónom, ktoré môžu vzlietať až 260 dní do roka, obloha je nimi obsypaná a pôsobia ako veselé vianočné ozdoby. Zaujímavé je aj množstvo jaskynných miest, ktoré budovali kresťania. Nebude chýbať  Istanbul, ktorý pulzuje životom a spája v sebe Európu a Áziu. V Istanbule navštívime byzantské pamiatky, ale aj osmenské paláce. Istanbul a Kappadokia za 6 dní poznávací zájazd na vás už čaká!

Pre vstup do Turecka je potrebný cestovný pas, ktorý je platný ešte 150 dní od vstupu do krajiny. Občania Slovenskej republiky nepotrebujú pre vstup víza, ak sa zdržujú v krajine menej ako 90 dní za účelom turizmu.

Program
1. deň   Príletový deň, prvá noc v jaskynnom hoteli v Kappadokia

Prílet do Kappadokie
Transfer do hotela
Noc v hoteli – ubytovanie v jaskynnom hoteli.*
Ubytovanie v jaskynnom hoteli je v dnešnej dobe takmer nepredstaviteľné. A vy môžete zažiť tento obohacujúci a nezabudnuteľný zážitok práve v Kappadokii, ktorá je jaskynnými obydliami preslávená. Pre bližšiu predstavu toho, čo môžete očakávať – jaskynné hotely sú “zasadené” do skalnatých útvarov – rozprávkových komínov.
Izby hotelov tvoria skutočné jaskyne, v izbe je obvykle jedno alebo žiadne okno. Môžete si byť istý, že ubytovanie v takomto hoteli je skutočne jedinečný zážitok.
*V jaskynnom hoteli môže byť zvýšená vlhkosť na izbe – kvôli prírodným danostiam.

2. deň   Prehliadka Kappadokie, skanzem Goreme, hrad Uchisar

Istanbul a Kappadokia za 6 dní poznávací zájazd začína
Raňajky v hoteli
Kappadokia vás privíta svojimi atypickými skalnými útvarmi, pestrofarebnou krajinou a starobylými domami. Začneme prehliadkou krásneho údolia Devrent (v preklade Predstavivosť), v ktorom sa vám nad hlavou týčia rozprávkové komíny. Potom sa presunieme do neďalekého Pasabagu (Mníšska dolina), kde majú rozprávkové komíny  dvojhlavé a trojhlavé čiapočky. Nasleduje obed v Avanose.
Po obede navštívite skanzen Goreme, kde sa nachádzajú jedny z najstarších katolíckych kostolov na svete. Tieto kostoly a kláštory pochádzajú zo 4.storočia n. l. a sú súčasťou svetového dedičstva UNESCO. Dochovali sa tu krásne fresky. Deň končí na hrade Uchisar, pevnosti, ktorá bola vyrezaná z veľkého rozprávkového komína.
Návrat do hotela
Ubytovanie v jaskynnom hoteli*

3. deň   fakultatívne - skorý ranný let balónom, alebo pozorovanie balónov; exkurzia Červeného údolia, prehliadka mesta Kaymakli, hrad Ortahisar; prelet do Istanbulu
04:00 Let na teplovzdušnom balóne za doplatok – 200€ osoba (v cene transfer z a do hotela, raňajkový balíček, let, certifikát, šampanské). Odporúčame každému tento jedinečný zážitok.
Alebo spoločne so sprievodcom pôjdete na vyhliadku, odkiaľ vidno všetky balóny, keď vzlietajú a potom sa plavia po oblohe.
Raňajky  v hoteli
Exkurzia začína v Červenom údolí, ktoré je známe úžasnou scenériou a farebnými skalnými útesmi. Po 4 km prechádzke prídete do Cavusinu, gréckej dediny s kostolmi vytesanými do skaly. Táto dedina bola vybudovaná v 1. storočí n. l. mníchmi, ktorí utekali pred rímskymi útokmi a našli na tomto mieste útočisko.
Obed
Po obede prehliadka pokračuje do podzemného mesta Kaymakli, ktoré je najväčším podzemným mestom v regióne. Nasleduje Údolie holubov. Svoj názov získalo vďaka do skál tesaným holubníkom, s bohato zdobenými stenami. Poslednou zastávkou je hrad Ortahisar – najväčší rozprávkový komín v celej Kappadokii.
Večer transfer na letisko Kayseri a prelet do Istanbulu.
Transfer do vášho hotela v Istanbule.

4. deň   Modrá mešita, prechádzka po hippodrome, Hagia Sophia, palác Topkapi, Grand bazár, voľný čas
Raňajky v hoteli
Dnešný deň zasvätíme historickej časti Istanbulu.
Navštívime všetky jeho ikonické miesta. Začneme v Modrej mešite, ktorú projektoval slávny osmanský architekt Sinan. Výnimočná je okrem iného, aj vďaka nádherne zdobenému stropu iznickou keramikou.
Poprechádzame sa po hippodrome, ktorý vybudovali Rimania v 3. a 4. storočí pred n. l. Konali sa tu svojho času preteky na vozoch či gladiátorské hry. Nájdete tu Konštantínov stĺp, Egyptský obelisk a hadí stĺp.
Ďalšou zastávkou bude Hagia Sophia, ktorú pôvodne vybudovali ako kresťanskú baziliku v roku 537 n.l. Neskôr ju počas Osmanskej ríše premenili na mešitu, následne slúžila ako múzeum a dnes je z nej opäť mešita. Viac o jej histórii sa dozviete na našom blogu.
Obed (v cene)
Našou poslednou zastávkou bude palác Topkapi. Palácový komplex vybudovali v polovici 15. storočia n. l. a dlho bol politickým centrom Osmanskej ríše. Dnes slúži ako múzeum a môžete navštíviť jeho nádvoria, klenotnice, pavilóny zbraní či hárem.
Z paláca naše kroky povedú na Grand bazár, kde si povieme niečo o jeho histórii a potom si vychutnáte voľný čas na nákupy alebo kávu.
voľný čas

5. deň   Bazilika cisterna, palác Dolmabahce, voľný čas

Raňajky v hoteli
Ráno začneme návštevou veľkolepej Bazilika cisterna. Podzemná zásobáreň vody bola postavená v 6. storočí za vlády Justiniána I. Cisterna má 140 m na dĺžku a 70 m na šírku, nachádza sa v nej 336 stĺpov rôznych slohov, ktoré pozbierali z celej ríše. Do cisterny vojde 100 000 ton vody. Bazilika sa po 2 rokoch rekonštrukcie opäť otvorila pre návštevníkov.
Následne sa vyberieme na exkurziu do paláca Dolmabahce– tento palác bol domovom posledných 6 sultánov a prvého tureckého prezidenta Ataturka. V 18. a 19. storočí sa táto časť mesta sultánom veľmi zapáčila a začali tu stavať svoje sídla, pavilóny, záhrady a napokon sa sultán Abdül Mecit rozhodol postaviť v týchto miestach nový palác a opustiť Topkapi. V skutočnosti dal palác postaviť, aby dokazál, že Turecká ríša je stále na vzostupe. Preto dal vybudovať moderné sídlo, v ktorom sa snúbi európska architektúra s osmanskou. Palác pokrýva 45 tisíc metrov štvorcových a má 285 izieb, 44 sál, 68 toaliet a 6 hamámov. Na pozlátenie stropov použili až 14 ton zlata. Palác budovali v rokoch 1843-1856.
Neskorší obed si užijeme v podobe street foodu, kde ochutnáme lahmacun, wet burger či plnené mušle a mnoho iného.
koniec exkurzie
voľný čas

6. deň   Voľný čas do odletu domov

Raňajky v hoteli
Voľný čas na nákupy napr. na Grand bazáre či na egyptskom bazáre
transfer na letisko
odlet domov
Istanbul a Kappadokia za 6 dní zájazd končí

* min. počet účastníkov v zájazde je 8 osôb , max. 20 osôb
*Poradie aktivít v programe sa môže meniť v závislosti od času príletu/odletu (letecká spoločnosť má právo meniť časy letov).
**CK má právo na zmenu hotela, úpravu programu, za predpokladu adekvátnej náhrady a zrozumiteľného ohlásenia účastníkom zájazdu.

Odlet: Bratislava
Prílet: Viedeň

Cena zahŕňa
ubytovanie v 3*+ a 4* s raňajkami
polpenzia (obedy)
služby slovensky hovoriaceho sprievodcu
transfery/dopravu v destinácii, vrátane letenky Kappadokia - Istanbul
všetky vstupy do pamiatok a exkurzie počas zájazdu - podľa programu

Cena nezahŕňa
spiatočná letenka od 400€/osoba (v závislosti od termínu)
let balónom za 220€/ osoba (obsahuje certifikát, raňajkový balíček, slávnostný prípitok na konci, let balónom)
cestovné poistenie Balík A1 základný/A1 pandemic: 18€/24€ osoba/pobyt
alebo, cestovné poistenie Balík A2 exclusive (100% krytie storno zájazdu a covid-19): 27€ osoba/pobyt
transfer na/z/ letisko Bratislava - Viedeň - Bratislava: 15€ osoba/cesta
Generované systémom ProfiTour