Uzbekistan – Tisíc a jeden zážitkov

Destinácia: Uzbekistan
Kód zájazdu: 1130402
Cena od: 1 562 €
Príplatky od: 700 €
Poznávacie zájazdy
Gastro

Výber termínu

06.05.2025 12 dní First Minute 1 562 € +700 € odlet: Viedeň, Budapešť letecká
15.06.2025 12 dní First Minute 1 562 € +700 € odlet: Viedeň, Budapešť letecká
11.09.2025 12 dní First Minute 1 562 € +700 € odlet: Viedeň, Budapešť letecká

Popis zájazdu



Uzbekistan vám svojou architektúrou pripomenie rozprávku Tisíc a jedna noc, ale nie len to, odnesiete si z neho aj tisíc a jeden zážitkov. Vedeli ste, že v Uzbekistane sa dohovoríte uzbecky, tadžicky a rusky? Alebo, že Avicenna – zakladateľ modernej medicíny, pochádza práve z Uzbekistanu? Videli ste už kilometre bavlnených polí? Už Vám niekto povedal, že Uzbekistan je 2. najväčším vývozcom bavlny na svete? Ochutnali ste pražené jadierka marhulí? A čo tak miestny street food? Táto krajina je ako obrovská paleta farieb – priateľskí ľudia, orientálna kuchyňa s typickým plovom, architektúra rôznych národov, bohatá história, a v neposlednom rade zaujímavý jazyk a krásna príroda.
Poďte do Uzbekitanu a nazbierajte nové zážitky!

Program:
0. deň   Odlet deň vopred
Tento deň vycestujete zo Slovenska smerom do destinácie.
Do destinácie docestujete nasledovný deň.

1. deň   Prílet do Urgenču, presun do Chivy, Mesto Chiva s exkurziou a obedom, voľný čas
Prílet do Urgenču v ranných hodinách presun do mesta Chiva
Raňajky v hoteli
Naše prvé kroky v Chive povedú do Ičan Kali (v preklade vnútorné mesto) – Ičan Kala pripomína skanzen, ktorý je obkolesený hradbami. Vďaka tomu si dodnes zachoval podobu historického orientálneho mesta. Chiva je jedným z najstarších Uzbeckých miest a už v 10. storočí bola známym mestom na mape hodvábnej cesty. Od úsvitu do západu slnka bránami mesta prúdili obchodné karavany, ktoré sa tu so vzácnymi tovarmi zastavali na noc načerpať silu na ďalšiu cestu.
obed počas exkurzie
Voľný čas

2. deň   Mesto Chiva, Ayaz Kala (jurtová osada) a Toprak Kala

Raňajky v hoteli
Strávime ešte jeden deň v Chive a ponoríme sa do úzkych uličiek. Potom sa vyberieme do Ayaz Kala a Toprak Kala.
Toprak Kala bolo kedysi hlavným mestom ríše Chórezm, ktorá existovala v 1.storočí n. l. Pozrite si spolu s nami, čo dokázala vybudovať dávna civilizácia. Následne sa zastavíme v Ayaz Kala, kde sa nachádza aj jurtová osada.
Návrat do Chivy
večera a voľný čas

3. deň   Presun do mesta Buchara, púšť Kizil-Kum
Raňajky v hoteli
Presunieme sa do mesta Buchara 
Naša cesta do Buchary povedie cez obrovskú púšť Kizil- Kum (červený piesok)
Práve v púšti si dáme spolu obed v podobe pikniku
Ubytovanie v Buchare
Začneme zoznamovanie s Bucharou – toto mesto sa prvý krát spomína v historických prameňoch už v 2. storočí n. l. a považuje sa za centrum moslimskej kultúry v Uzbekistane. Dôvodom je množstvo dochovaných mešít a medries (medresa – škola pre Imámov a veriacich moslimov, obvykle postavená pri mešite).
Noc v hoteli

4. deň   Exkurzia v komplexe Po-i-Kalyan a Lyab-i Hauz, obed workshop na prípravu plova

Raňajky v hoteli
Exkurzia do Po-i-Kalyan – jedná sa o komplex troch budov, ktorý je symbolom Buchary. Ak na internete zadáte do vyhľadávača „Buchara“, tak prvé obrázky uvidíte práve z tohto monumentálneho miesta.
Po-i-Kalyan sa nachádza na križovatke 4 bazárov. Samotný názov, odvodený od mena minaretu z roku 248 n. l. vysokého 143 metrov, znamená „pri nohách veľkého“. Po-i-Kalyan sa skladá sa z troch hlavných častí – mešity, minaretu a medresy (the Kalan Mosque, the Kalan Minaret, the Mir-i-Arab Madrasah).
Počas exkurzie navštívime aj komplex Lyab-i Hauz, ktorý sa nachádza pri jednej zo slávnych vodných nádrží v Buchare. Samotný názov v tadžikčine znamená “navôkol vodnej nádrže” a spája sa s vezírom Nadir Divan-begom. Tento sa zaslúžil o to, že môžete navštíviť najväčšiu moslimskú školu v Buchare – Kukeldash Medresu, Nadir Diva-begovu Medresu, ktorá bola pôvodne vybudovaná ako caravanserail (hostinec) a Nadir Divan-begov Khanqah s prekrásnymi ornamentálnymi stropmi.
Obed spojený s workshopom na prípravu plova v starom židovskom dome
Po obede pokračujeme v exkurzii 
Noc v hoteli

5. deň   Exkurzia do Sitori-i-Mokhi Khosa, komplexu Bahouddina Naqshbandi, folklórne vystúpenie s večerou

Raňajky v hoteli
Vyberieme sa spolu do Sitori-i-Mokhi Khosa. Naživo uvidíte letné sídlo posledných bucharských emirov, ktoré sa skladá z 3 častí: časti pre mužov, časti pre ženy a remeselných dielní. Potom sa presunieme do komplexu Bahouddina Naqshbandi, slávneho pútnického miesta centrálnej Ázie. Navštívime keramickú dielňu miestneho majstra, pevnosť Ark, mešitu Bolo-Haouz ? tzv. perlu východu – mauzóleum Ismaila Samani, mocného panovníka, ktorý vládol na tomto území v 9.storočí.
Večera s folklórnym vystúpením

6. deň   Presun do Nuraty, jurtový kemp, večera
Raňajky v hoteli
check out
Odchod do Nuraty.
V Nurate navštívime rybník s posvätnými rybkami. Keďže miestni veria, že sú to duše ich predkov, je zakázané sa ich dotýkať.
Po obede sa vyberieme do jurtového kempu pri jazere Ajdarkul, pri ktorom sa dozvieme viac o kočovnom spôsobe života v tomto regióne. Kto bude mať chuť, môže sa okúpať v jazere.
Večer si dáme tradičnú večeru pri ohni.
Noc v jurtovom kempe

7. deň   Presun do Samarkandu s exkurziou (medresy, mauzóleum), večera,voľný čas
Raňajky v jurte
Presun do Samarkandu
Ubytovanie v hoteli
Vydáme sa na prieskum hlavného mesta z čias Timurovej ríše – navštívime námestie Registan (v preklade piesočné námestie), ktoré je srdcom mesta. Nachádzajú sa tu 3 medresy: Ulugbekova medresa, ktorú dal postaviť v 15. storočí samotný vnuk veľkého Emira Timura, medresa Šer- Dor zo 17. storočia, ktorá ma 2 levov na hlavnom portáli a posledná medresa je Tilya Kori, v preklade “zdobená zlatom”. Ďalej navštívime mauzóleum emira Timura a jeho nástupcov. Mauzóleum svojou krásou a legendami poplietlo hlavu nejednému cestovateľovi. Toto miesto má naozaj špeciálnu atmosféru.
Večera a voľný čas

8. deň   Exkurzia do Ulugbekovho observatória, do mešity Bibi Chanym, návšteva bazáru, Nekropolis Šah-i-Zind, voľný čas

Raňajky v hoteli
Exkurzia v Ulugbekovom observatóriu – najväčšie observatórium na východe, v ktorom už v 15. storočí presne určili geografické súradnice Samarkandu.
Návšteva mešity Bibi Chanym – najväčšej mešity v strednej Ázii, ktorú dal vybudovať emir Timur po tom, ako sa víťazne vrátil z Indie.
Potom sa vyberieme na bazár Siab. Koreniny, oriešky, sušené ovocie, zelenina a mnoho iného Vás natoľko upúta, že nebudete vedieť kam skôr. Ale my s Vami pôjdeme degustovať samarkandskú chalvu a slávny uzbecký chlebík so sezamom.
Nekropolis Šah-i-Zinda 
(v preklade živý cár) – ohúri každého návštevníka. 70% hrobiek sa zachovalo v pôvodnom stave. Rôzne druhy zdobenia, farby, kupoly… to všetko Vám pripomenie Aladina a jeho čarovnú lampu.
Večera a voľný čas

9. deň   Mauzóleum sv. Daniela, návšteva manufaktúry na výrobu papiera, presun do Taškentu, večera
Raňajky v  hoteli
Po návšteve observatória sa vyberieme do mauzólea sv. Daniela. Je to jedno z mála miest, ktoré uctievajú všetky 3 zjavené náboženstvá: islam, kresťanstvo a judaizmus. Ľudia z celého sveta sa tu prichádzajú pomodliť a dokonca vôbec nemusíte byť veriaci, aby ste precítili pokoj, ktorý z tohto miesta vyžaruje.
Potom sa vyberieme do manufaktúry na výrobu slávneho samarkandského papiera, kde do dnes vyrábajú papier ručne podľa starých technológii. Tento papier nazývajú aj “večným papierom”.
Presun rýchlovlakom do Taškentu
Ubytovanie v hoteli
Večera

10. deň   Prehliadka mesta Taškent a návšteva bazáru s obedom

Prehliadka mesta Taškent a návšteva bazáru
Taškent
 je hlavné mesto Uzbekistanu a v preklade Taškent znamená Kamenné mesto.
Počas prehliadky uvidíte námestie Chast-Imam, Medresa, námestie nezávislosti či divadelné námestie. Potom sa vyberieme na bazár Čorsu, ktorý Vás prekvapí veľkosťou, tovarom aj atmosférou. A na bazáre ochutnáme miestne dobroty, aby ste vedeli, čo priniesť domov.
Obed počas exkurzie
koniec exkurzie okolo 17:00
voľný čas
Noc v hoteli

11. deň   odletový deň
Raňajky v hoteli
voľný čas
transfer na letisko a odlet domov

*Zájazd sa uskutoční pri obsadení 8 osobami (maximálny počet osôb je 22)
**Poradie dní a aktivít v programe sa môže meniť v závislosti od času príletu/odletu (letecká spoločnosť má právo meniť časy letov).
***CK má právo na zmenu hotela, úpravu programu, za predpokladu adekvátnej náhrady a zrozumiteľného ohlásenia účastníkom zájazdu.

Na vstup do Uzbekistanu nie sú potrebné víza, pokiaľ pobyt nepresiahne 3 mesiace. Platnosť cestovného pasu musí byť min. 6 mesiacov po návrate z destinácie.

Cena zahŕňa:
ubytovanie s raňajkami v hoteloch 4* a 3*
polpenzia - obed alebo večera podľa programu
všetky transfery v Uzbekistane v klimatizovanom autobuse
služby slovensky/česky hovoriaceho sprievodcu
všetky vstupy podľa programu a aktivity
lístok na vlak Samarkand - Taškent
1 liter minerálnej vody denne na osobu
návšteva samarkandskej manfuaktúry na výrobu papiera

Cena nezahŕňa:
spiatočná letenka od 700€/osoba
cestovné poistenie Balík A2 exclusive (100% krytie storno zájazdu a covid-19): 68,40€ osoba/pobyt (v prípade príletu deň po termíne zájazdu - 74,10€)
alebo, cestovné poistenie Balík A3 vyššie storno: 75,60€ osoba/pobyt (v prípade príletu deň po termíne zájazdu - 81,90€)
transfer na/z/ letisko Bratislava - Viedeň - Bratislava: 15€/osoba/cesta
transfer na/z/ letisko Bratislava - Budapešť- Bratislava: 40€/osoba/cesta
Generované systémom ProfiTour